Een riemuiteinde uit de Vikingtijd

Het is alweer een tijd terug dat ik over voorwerpen uit de Vikingtijd schreef. Dit keer laat ik een zogeheten riemuiteinde decoratiestuk uit de Vikingtijd zien.

Viking riemtong in Ringerike stijl

Het voorwerp werd meer dan 20 jaar terug gevonden in East Sussex in Engeland. Duidelijk is, gezien het detail, dat er geen kunstmest gebruikt werd in de grond waar dit voorwerp gevonden werd. Kunstmest heeft al te vaak een verwoestende werking op het brons. Menig fraai voorwerp is hierdoor in meer of mindere mate verloren gegaan. Het detail verdween, voorwerpen worden er sterk door aangetast. Dat is bij dit voorwerp niet gebeurd; het detail is bijna nog net zo scherp als op de dag dat het voorwerp gegoten werd.

Stylistisch is het vormgegeven in de Ringerike stijl – ca. 1000 A.D – 1075 A.D. Het Ringerike gedeelte zit hem met name in hoe het dier – een hond, of een wolf – vormgegeven is. Het amandelvormige oog en de krullende, plantachtige in elkaar vlechtende vormen daaromheen getuigen hier van. Links van het dier is tegelijkertijd op een nogal hybride romaanse stijl weergegeven wijze, stilistisch een uil weergegeven. De “staart” van het voorwerp is weer heel erg in de Ringerike stijl weergegeven. Dit soort staarten ziet men ook terug bij vogelbroches uit de Vikingtijd in de Ringerike stijl – soms gecombineerd met romaans aandoende stijlelementen.

Al met al een heel bijzonder voorwerp, die men in deze kwaliteit zelden ziet.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Plaats een reactie