The Minister – Verhaallijn doet acteurs tekort.

Soms koop je een dvd serie blind op zijn affiche. Dat zal dan ook wel goed zijn. Heel soms blijf je bij een serie die je ziet in vertwijfeling. Een heel enkele keer. Een soort weerzin ontwikkelt zich dan. The Minister is zo’n serie. Ólafur Darri Ólafsson is het hoofdpersonage wat we kennen van de serie Trapped. Deze series waren weergaloos en dan denk je: het hoofdpersonage in een andere rol, dat kan boeiend zijn. De eerste één, twee afleveringen is dat ook zo. Benedikt Ríkardsson (Ólafur Darri Ólafsson) is een soort omgekeerde Trump, of: Loekasjenko. Die spiegeling en hoe hij in de politiek staat, werkt intrigerend. Hij kan dik winnen bij de verkiezingen maar als het met een door hem spontaan in een televisiedebat vooraf vastgesteld percentage om president te worden nét niet genoeg is, houdt hij zich aan zijn verkiezingsbelofte. Lijkt het.. Later komt hij hier op terug, en dat maakt hem in deze serie voor mijn gevoel alweer teveel een politicus als alle andere. Een mens, zoals iedereen, maar de serie start met een gevoel dat we nu juist kijken naar iemand die deze conventies ontstijgt.

Het IJslandse volk kan via Twitter doorgeven wat ze belangrijk vinden en als er ergens een opening is van het een en ander en iets ondertekend moet worden, haakt Benedikt meer dan eens af als hij spontaan ter laatste op andere gedachten is gekomen. Deze wél wat Trumpiaanse karaktereigenschap laat zich ergens moeilijk mengen met het recht door zee imago. Waar bij mij de spanningscurve bij aflevering 3 al begon in te zakken was, de introductie van de aard van Benedikt zijn gedrag en impulsiviteit. The Minister verwordt dan tot een soap, met wéér een Benedikt die achter een piano plaats neemt of in trance een verlaten IJslands veld rond danst en de verhaallijn gaat laveren tussen humoristisch en zwaarmoedig. Daar waar het te luchthartig wordt, verlang je naar meer actie, daar waar het in een volgende scene te zwaarmoedig wordt, verlang je eigenlijk ook naar iets anders. De verhaallijn laat zich ergens moeilijk volgen. En doet de, zonder twijfel, goede acteurs tekort naar mijn mening.

Het is blijkbaar één van die zeldzame combinatie die ik niet goed trek, en waardoor er na aflevering 4 afgehaakt is. Zonde? Mwoh. Heel soms heb je zo’n koop, hij is in ruim 10 jaar misschien 3 keer voorgekomen. Of.. moet ik The Minister nog een kans geven en op een ander moment de resterende afleveringen alsnog bekijken. Ik twijfel. **

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: