Pros and cons – verrassende misdaadkomedie die nergens vervalt in meligheid.

Met een zekere gereserveerdheid begon ik Pros and cons te bekijken. Een misdaadkomedie? Zou dat niet snel vervallen in teveel lach en te weinig spanning? Maar goed, het was weer eens wat anders dan de geijkte Scandinavische crime serie, dus ik stelde mij er voor open.

Nu ik de eerste afleveringen gezien heb, kan ik alleen maar zeggen aangenaam verrast te zijn. Kort de aanloop: we zien Erik en Nina in het begin, in wat een jaren 70 achtige setting lijkt te hebben, in een ver land. Duidelijk is dat het oplichters zijn, die op dat moment echter maar ternauwernood uit de handen van hun ‘klant’ kunnen blijven. Daarna maken we een sprong van zeventien jaar naar het heden. De desillusie kan niet treffender in beeld worden gebracht: ze zijn een burgerleven ingerold, en wel één van het slechtere soort. Het huis direct langs een spoor is slechts een metafoor. Hun huwelijk is deplorabel, Erik strompelt van kansloze baan naar kansloze klus, en Nina heeft nu ook niet bepaald het spannendste werk, zo blijkt al duidelijk.

De onvermijdelijke metamorfose terug begint, als oud partner in crime, Jacqueline, komt opdagen. Dit verleidt Erik gelijk al tot een creatieve oplossing voor wat betreft zijn gehannes met een wasmachine die stuk is. De creativiteit van weleer wordt alweer snel aangeboord, zij het niet geheel vrijblijvend: Jacqueline heeft jaren in de gevangenis gezeten en heeft gezwegen over Erik en Nina hun gezamenlijke verleden en wil nu genoegdoening. Ze wil niet voor niets gezeten hebben. Dat kan alleen maar als Erik en Nina haar helpen een laatste klus uit te voeren.

De wijze waarop dit, met het gewone gezinsleven gewoon door lopend met alle twijfels binnen het huwelijk van dien en de gevolgen hier van, worden op een haast ‘Dicte‘ en de film ‘Festen‘ achtige manier verbeeld en onder woorden gebracht in de dialogen. Nergens wordt het slapstick. Dit is Serieus. Je kan je voorstellen dat het je zelf overkomen had kunnen worden. Nergens wordt de klus routineus. Altijd is er wel een onverwachte beer op de weg, die je in spanning op de punt van de stoel of bank doet zitten.

Wie geen kapotte koelkast reparatie meer voor zich ziet, een nieuwe niet kan betalen en weg wil uit de verstikkende thuissituatie – wie zou niet overstag gaan?

Dít, en nog veel meer, wordt weergaloos tot verbeelding gebracht in Pros and Cons, waarbij de toevoeging ‘Seizoen 1’ alvast een prachtige toekomst voorspelt.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: