Een viking drinkhoorn uiteinde sierbeslag

Drinkhoorn uiteinde sierbeslag stukken uit de vroege middeleeuwen zijn zeldzaam. Zeker díe, welke een uitgesproken viking of hybride Angel-Scandinavische (kunst) stijl ademen zoals het hieronder getoonde, bronzen, exemplaar, gevonden nabij Lincoln in Lincolnshire, Engeland.

Het, complete, exemplaar lijkt ogenschijnlijk eenvoudig van decoratie en vormgeving, maar, en hier herkent men de zich van alles onderscheidende viking stijl wederom in, van naderbij beschouwd heeft de detaillering een verbluffende kwaliteit en – ik zou haast zeggen: werking.

Kijken we nu naar het uiteinde, waar een diergezicht is te zien, dan geeft een lichte draaiing het bijna intieme perspectief naar een wolvenkop te kijken.

De vorm van de wolvenkop doet qua vormgeving Angel-Scandinavisch aan, maar heeft net een verfijndere uitvoering, welke hem onmiskenbaar aan de Borre stijl linkt. Kijken we van bovenaf, dan komt er een ander soort dier tevoorschijn, met ronde oren. Hier lijkt de kop wel die van een beer.

Ik ben aan het onderzoeken of er gelijkende exemplaren bekend zijn, hetzij uit Engeland, hetzij buiten Engeland. In het Portable Antiques Scheme van bodemvondsten, bekend uit Engeland, zijn mij geen gelijkende exemplaren bekend, laat staan een, die ook maar enigszins qua type in de buurt komt. Veel typen worden gedateerd in de Angelsaksische tijd, een enkele als middeleeuws, met romaanse stijlkenmerken, enkelen zijn uit de Romeinse of IJzertijd. Maar aanwijsbaar uit de Vikingtijd? Een gedetailleerder exemplaar, gevonden in Schotland is te zien als replica op Pinterest.

Carol de Neuman Vegvar, welke in de Verenigde Staten woont, bezocht mij ooit om een ander drinkhoorn uiteinde sierbeslag te bestuderen (zie de link voor een filmpje met haar bevindingen). Zij is een inventarisatie aan het doen van zoveel mogelijk bekend zijnde drinkhoorn uiteinde sierbeslag stukken uit de vroege middeleeuwen en wil hier ooit over publiceren.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben is, hoe dit beslagstuk aan de drinkhoorn bevestigd is geweest. Hadden de vikingen een soort van lijm, is dan zo’n interessante vraag.

Hoe dan ook, ik ben in de wederom gelukkige toestand geweest, alwéér een drinkhoorn uiteinde beslag te bemachtigen. Compleet en wel. De derde, een oudere van Angelsaksische oorsprong kunt u hier zien.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: