Outlier – broeïerige misdaadesrie in oneindig landschap

Het is eer eens tijd om een dvd serie te bespreken, in dit geval: Outlier. Een misdaadthriller welke zich afspeelt in Noors Lapland. Een jong meisje wordt vermoord aangetroffen en misdaadpsychologe Maja Angell, geboren in de plaats waar het misdrijf plaats vindt, voelt zich geroepen om haar woonplaats in Engeland te verlaten en de, door haar veronderstelde, seriemoordenaar, op te sporen.

De eerste twee afleveringen gezien hebbende, ben ik getroffen door de broeierige, beklemmende sfeer waarmee de kleine dorpsgemeenschap wordt weergegeven waarin Maja opgroeide. Haar, al dan niet tijdelijke, terugkomst wordt door iedereen verafschuwd en totaal onduidelijk is waarom. Is zij de enige die een groot algemeen gekend dorpsgeheim benoemt en doorbreekt, alleen al met haar aanwezigheid? Duidelijk wordt dat haar bemoeienis de status quo in het dorp doorbreekt en aanspoort tot (zelf)onderzoek.

Spannend aan het gegeven is dat er naast Maja een jongere Maja opstaat tegen de ogenschijnlijke lamlendigheid die het dorp als een verstikkende deken omhult. Zie bijvoorbeeld de vader van Maja, die bijkans als een oudere Lars Mikkelsen de show steelt in dit opzicht. Maar er blijken meer mensen die opstaan. Zoals een ingeslapen jonge archivaris. Ongemakkelijk wordt het als een aanvankelijke verdachte plotseling wordt vrij gelaten en wat er dan gebeurt. Het doet een beroep op onze eigen veronderstellingen en of al is wat het lijkt. Dit, samen met een veronderstelde seriemoordenaar in de vorm van een alarminstallatie installateur, een doorlopende, totaal contrasterende, doorlopende, zonder stop, soundtrack onder de beelden smaken naar meer. Veel méér.

Gaat u daarbij niet af op sommige commentaren op BOL.com welke de hoofdrolspeelster irritant of anderszins categoriseren en daarom de serie afschrijven. Ze heeft precies dát verbetene, wat je doet afvragen waar dit vandaan komt en wat we allemaal wel wat meer mogen hebben als we goede redenen hebben iets te weerspreken. Outlier is een waardevolle toevoeging in het genre en alle spelers zijn top. Het desolate, vrije en ergens ook beklemmende landschap van Lapland doen de rest.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: