Vikingen en Noormannen

Vikingen en Noormannen – decoratie voorwerpen

Deze categorie blogs is helemaal gewijd aan de vikingen en Noormannen. Naast diverse voorwerpen die ik de revue laat passeren, bespreek ik ook diverse boeken die op het gebied van de vikingen te koop zijn. Daarbij komen boeken over voorwerpen aan bod, over de specifieke decoratiestijlen op de voorwerpen, maar ook algemenere boeken, welke volgens mij de moeite waard zijn. Zowel gezien vanuit de oppervlakkig geïnteresseerde, als de specifiek op deze tijd, gepassioneerde, geïnteresseerde die zich (nog) meer wil verdiepen in de unieke wereld ten tijde van de vikingen en Noormannen.

Ik wil beginnen met hét boek, Viking Art – geschreven door James Graham-Campbell, voor wie meer wil lezen over de specifiek te onderkennen decoratiestijlen en periodes gedurende wat wij – achteraf uiteraard – de Vikingtijd zijn gaan noemen.

Viking Art James Graham Campbell

James-Graham-Campbell heeft een meer dan een halve eeuw omspannende staat van dienst op het gebied van publicaties over de wereld van de vikingen. In dit handzame boek neemt hij ons mee naar de gebruiks- en siervoorwerpen van de vikingen. Het onderscheid gebruiks- én siervoorwerpen is eigenlijk een tegenstelling, aangezien juist óók de gebruiksvoorwerpen zeer rijk versierd waren. En is een siervoorwerp in zijn gebruik niet óók een gebruiksvoorwerp? Deze semantische kwestie snel terzijde..

De Borre, Mammen, Jellinge, Ringerike, en Urnes stijl.

We zien in dit boek aan de hand van, min of meer, in tijdsperiodes opgedeelde stukken, de diverse te onderkennen stijlkenmerken op voorwerpen aan de hand van prachtige voorbeelden uit de archeologie. Naast metalen voorwerpen zijn dit ook de decoratie op zogeheten gedenkstenen uit Scandinavië alsook bewerkte houten voorwerpen zoals te vinden in een scheepsgraf of houten kerk, de zogenaamde staafkerken.

De staafkerk in Urnes, Noorwegen met specifieke Urnes stijl decoratiekenmerken (foto: Ru Smith).

Voor de leek, die meer wil weten over de voorwerpen van de vikingen en de diverse decoratiestijlen, is dit boek een onmisbare. Te koop nu in de tweede druk, ten opzichte van de eerste druk aangevuld met enige voorheen niet gepubliceerde voorwerpen.

Zo’n boek doet verlangen naar eens een keer zo’n voorwerp van heel dichtbij te bekijken. ‘Was het daar maar bij gebleven’ verzucht, met de nodige zelfspot, uw schrijver. Waar één en ander sinds een kleine twee decennia toe geleid heeft, leest u in een volgend blog..

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

2 gedachten over “Vikingen en Noormannen

  1. Dear Rhiannon, I think the book in itself can act like the basis of ‘getting the style right’. Re-enactment jewelry looking professional is, besides its casting, for and relatable object to the Viking Age, certainly eye catching if the decoration / style is represented authentically. Even as a diehard genuine artefact lover, I can get very enthusiastic about well casted forgeries. Only just slightly having avoided a second collection of them apart from the Reall Stuff 🙂 In following blogs about the vikings, I will discuss much more books with artefacts within.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: