Hide and seek


Anders dan anders thriller in de Oekraïne.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is hide-and-seek_dvd_2d.jpg

Als je een keer wat anders wil dan een Scandinavische thriller of politie-serie is Hide and seek een absolute aanrader. Of je iets ‘krijgt’ met het verhaal en de spelers hangt samen met het spel, maar soms kan er iets eigenstandigs ontstaan als ‘door de sfeer’. De verhaallijn raakt ondergeschikt aan de sfeer. Dat dit geenszins storend hoeft te zijn en intrigerend bewijst Hide and seek, een politie-thriller serie van Lumiere, welke zich afspeelt in de Oekraïne.

Ik heb vele dvd-series gezien. Scandinavische, IJslandse, Europese. Maar qua sfeer is Hide and seek toch wel heel apart. Kort de verhaallijn: vader en dochter spelen verstoppertje; dochter verdwijnt. Vervolgens verdwijnen er meerdere kinderen. Aan de detectives Varta Naumova en Maksim Shumov het raadsel op te lossen.

Vervreemdend

De serie begint al vervreemdend tussen kolossale Sovjet-flats. Zo grauw heb je ze nog nooit gezien en voor de liefhebber van Sovjet-architectuur is de hele serie smullen. Onderhuids gebeurt er echter iets wat je pas achteraf ten volle door krijgt. In het begin lijkt het nog licht, althans, we worden een soort “daglicht” ingetrokken, zoals deze te zien moet zijn op een vroege novemberdag in de Oekraïne. Vervolgens komen we in een continue soort schemerduister terecht, zowel binnen, als buiten. ‘Doe dat licht nou eens aan’ verzuchtte ik bij aflevering 4, maar achteraf blijkt de unieke, vervreemdende atmosfeer geschapen, die je zo bij blijft.

Het verhaal verklappen doet geen recht aan dé reden waarom je deze dvd-serie zien moet. De hallucinerende schemer die over de hele serie hangt, hypnotiseert. Hij hypnotiseert zó, dat nauwelijks opvalt hoe het in de slotaflevering subtiel lichter wordt. Tegen die aflevering zijn we een rijk palet aan mistige herfstsferen in oneindige landschappen en prachtig deprimerende architectuur van voormalige Sovjet gebouw architectuur verder. Men voelt zich als kijker een voyeur in een verborgen landschap, glurend door een clair-obscur naar wat doet verlangen naar een tweede deel.

Een absolute aanrader, deze ‘weg van de gebaande paden’ thriller-serie uit het verre oosten van Europa.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Eén opmerking over 'Hide and seek'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: