Natuurblog 18 augustus 2020

Een bescheiden natuurrondje vandaag. Ik wandel vanuit Westenholte, via Spoolde naar de Vreugderijkerwaard. Mijn oog valt op een stuk land van de familie Van Assen, aan de Zalkerveerweg. Een groot veld rode klaver lacht de insecten tegemoet. Wat doet deze biologische boer Herman van Assen dit toch goed. Het stuk grond wordt ieder jaar wisselend gebruikt. Dan staat er wintertarwe, dan weer eens mais, en dit jaar staat er rode klaver. Een oase voor de insecten, en in speciaal de trekvlinders in september en begin oktober aanstonds.

Een zee van rode klaver aan de Zalkerveerweg, Spoolde, 18 augustus 2020

Aangekomen bij de Vreugderijkerwaard zijn er veel vogels te zien. Het beeld is typerend voor tweede helft augustus.

Al van ver is een groep witte vogels te zien: lepelaars. Zo typerend voor de Vreugderijkerwaard in de late zomer en vroege herfst. Ook zijn er veel casarca’s te zien. Het blijft een mysterie waar deze vogels vandaan komen. Zijn ze ontsnapt of komen ze uit Midden-Europa ? Het zijn opvallende verschijningen, die het midden houden tussen een gans en een eend.

Lepelaars en casarca’s in de Vreugderijkerwaard.

Ook zijn de ganzen weer helemaal terug van weggeweest. Of we er onverdeeld blij mee moeten zijn? Vraag dat maar aan de boeren hier.. Het zijn er wel erg veel geworden. Hoe mooi ook. Grauwe ganzen, brandganzen. Ik las in een oude almanak van meer dan 100 jaar terug bij 23 oktober: de ganzen komen.

Een oude boerenalmanak vertelt ons veel meer dan we nu nog weten.

Kómen. Gingen ze maar eens wég, denkt de boer (en ik eigenlijk ook). Hoe massaal nog de ganzentrek in mijn jeugd, met de hele avond en nacht door het ‘gegak’ van ganzen boven de kuststrook waar ik woonde gedurende vooral eind oktober en november. De luie winters hebben de gans ook lui gemaakt.

De visarend zal zich ook weer vaker gaan vertonen aankomende weken, net zoals de zeearend (waarbij het vaak om zwervende jonge exemplaren gaat). Dan zal de stille tijd langzamerhand tot een einde komen. De vogeltrek begint. De bessen van de meidoorn kleuren, de hitte verdwijnt. Stilaan kondigt zich een nieuw seizoen aan. Zal aankomende herfst en winter anders dan vorig jaar worden? Meteo Consult verwacht van wel..

De ooievaars lopen nog ver in het weiland rond. Ik zag er vier. Zouden ze wegtrekken? Als ze het bericht van de weerdienst lezen wel. Of voelen ze zoiets ver van tevoren aan? Het mysterie van de natuur.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: