Natuurblog 11 oktober 2020

Een heldere avond en nacht heeft de trek vanuit het noorden een zwieper gegeven.

Lijster op trek, 11 oktober 2020

Talloze lijsters en nu ook koperwieken trekken nu van noord naar zuid over het land. Een grote groep vloog opeens op, vlak bij huis. Natuurlijk had ik die graag laten zien, maar helaas heb ik niet iedere seconde een camera bij de hand..

Over koperwieken heb ik wel eens gelezen dat ze op zeer specifieke weersomstandigheden wachten. Het moet een heldere avond en nacht zijn en dan vertrekken ze vanuit, bijvoorbeeld Noorwegen. Vooral noorden (rug) wind doet ze ”op de vlucht” slaan. De afgelopen weken zijn natuurlijk bar slecht geweest qua weersomstandigheden. Ik denk dat ze zich zeer sterk oriënteren op de sterren. Als ik zo’n vogel in oktober zie vliegen, zoals deze zanglijster hierboven, vraag ik mij altijd af: waar komt hij vandaan, waar vliegt hij naar toe, en wanneer besluit hij dat hij (of zij) zuidelijk genoeg is, om te stoppen? Is dat allemaal al vastgelegd en bepaald op basis waar ‘buurtgenoten’ naar toe trekken. Als vogels konden praten..

Ondertussen kleurt de amberboom steeds roder. Het is een boom die je steeds vaker ziet in Nederland, hij is afkomstig uit het noorden van Amerika en Canada. Ze kunnen hem niet genoeg van mij planten, zo haal je een stuk Indian Summer in huis. Dit gevoel gaat aankomende weken versterkt worden door de Amerikaanse eik en de esdoorns. Vooral de Canadese esdoorn staat dan in vuur en vlam. Vooral de voorziene koude nachten maken dat de bladeren opeens naar felgeel, gloeiend oranje en felrood verkleuren. Afgelopen nacht was het 4.7 graden. Eens kijken of we deze week de eerste nachtvorst krijgen. Geen nazomer deze oktober.

De amberboom, Noord-Amerikaanse exoot in Nederland.

Gisteren tussen de wederom vele buien even naar de Vreugderijkerwaard geweest. De smienten zijn er dan opeens.

Smient

Nu ik dit schrijf hoor ik opeens het ‘tsják-tsják-tsják’ van kramsvogels. Ze vliegen vlak bij huis en zijn dus ook gearriveerd.

Terug naar de smient. Een duidelijk herkenbare eend. Ik ben niet echt een eendenman. Ik hou van duidelijk herkenbare vogels, en bij eenden is dat soms problematisch. Ik moest bijvoorbeeld vijf keer kijken om te zien wat voor eend dit was hieronder.

Okee, die op de voorgrond. Gesneden koek. Witte vleugelspiegel: dat is een krakeend. Maar die twee daarachter? Vage groene vleugelspiegel. Wintertalingen? Nee. Beter kijken. Die snavel. Dat kan alleen maar een slobeend zijn. En dan begint het: vaak is de vogelaar alleen op het mannetje gericht en verdiepen we ons niet gelijk in het precieze verenkleed van het vrouwtje.

Uiteindelijk wordt het wel duidelijk. Natuurlijk is dit een slobeend vrouwtje. Meest wonderlijke tafereel met slobeenden wat ik meemaakte was na een late koudegolf eind februari, begin maart 2018. In een wak op de ijsbaan net buiten het dorp zat een groep – als ware het radiografisch bestuurbare eenden – ‘achtjes’ te draaien en voedsel te zoeken. De schaatsers op enige afstand langs rijdend. Het waren geen type eenden die ik zo dicht bij de bebouwde kom verwachtte.

In de Vreugderijkerwaard wordt het almaar drukker met ganzen. Talloze aalscholvers zitten er ook. En een paar knobbelzwanen. Wat dat aan gaat kan ik niet wachten tot november. Dan trekken er soms een paar wilde zwanen over – deze worden in het noorden trompetterzwaan – genoemd. Het getrompetter hoorde ik voor het eerst in Reykjavik, lopend door de stad. Het geluid kwam vanuit de stadsvijver en droeg zeer ver. Het is altijd pure opwinding om hun geluid te horen en ze te zien. In de Vreugderijkerwaard strijken de laatste jaren ieder jaar wel een keer enkele exemplaren neer, voor kortere of langere tijd.

Maar zo ver is het nog niet.

De Vreugderijkerwaard

Eerst maar eens genieten van de kramsvogels, koperwieken en natuurlijk de smient.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: