Natuurblog 27 november 2020

wintertaling

De dag dat de winter begint..

Vandaag was zo’n dag dat je voelt ‘nu begint de winter’. De wind is naar het oosten gedraaid, een oostdonkerte – door mij gemunte term sinds ik hier woon – daalt neer, en om 14.00 heb je al het gevoel dat het de namiddagschemer in treedt.

Langs de waterzuivering stijgt damp uit de bassins. De koudere lucht koelt het water nu zichtbaar. Normaal is hier niets te beleven, maar zo tegen de winter is dit een toevluchtsoord voor voornamelijk krakeenden en wintertalingen.

In de Vreugderijkerwaard is niet veel te zien. Het is net na de najaarstrek en net vòòr de wat interessantere wintergasten. Het is vooral heel grijs. Een stille, besloten wereld, die mij lief is. Qua sfeer is de fijnste maand van het jaar in aantocht: de decembermaand. Alles keert naar binnen, mij veel liever dan al dat groen en gezang om even na vieren ’s ochtends in het voorjaar en vroege zomer. De kalende bomen geven ruimte in mijn hoofd.

Alles in complete naderende winterrust. Ik zou niet zonder de seizoenen kunnen..

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: