Rocco Sciavone – policier met het hart op de juiste plaats

Hoe goed ook, soms is het even goed los te komen van alle Scandinavische en Engelse crime series dvd’s die je om de oren vliegen. Bijzonder verfrissend is ook weer deze dvd serie met de dwarse Italiaanse inspecteur Rocco Schiavone.

Nu is ‘dwars’ een nogal standaard eigenschap welke we al (te) vaak terug zien in dit soort series, maar hier krijgt het personage tóch een andere dimensie. De man is ontzettend fout én goed tegelijk. Rookt – bergen – hash én deelt gevonden geld uit aan mensen die het écht nodig hebben. Het ontspoort iedere keer op een totaal onvoorziene, gelegitimeerde wijze. Mysterie dwars door zijn verhaal blijft zijn in 2007 overleden vrouw, waar hij op verschillende momenten van de dag de dag evalueert of afsluit. Het blijkt iedere keer slechts een herinnering, een herinnering aan een verlies wat hij niet wenst op te geven. De verhouding tot hedendaagse vrouwen blijft problematisch maar ook hilarisch.

Dat kan al heel snel potsierlijk of soapachtig overkomen, het gegeven is ook al vaker voorgekomen in dit soort series, maar hier oogt het volstrekt op zijn plaats en raakt het een diepere snaar dan in andere series. Naast alle serieuze zaken is er enorm veel om te lachen. Droge Italiaanse humor, ik wist niet dat hij bestond. Hij heeft nogal wat te stellen met zijn ‘personeel uit de bergen’ die, tot hij kwam, ogenschijnlijk, niet veel meemaakten. Wat natuurlijk vreemd is, als er in iedere aflevering minimaal 1, vaak 2 moorden of verdwijningen op te lossen zijn. Hilarisch zijn de bij eerste kennismaking op poppende typologieën waarvan hij zich in stilte bedient als hij weer zo’n in zijn ogen merkwaardig sujet onder ogen moet komen. ‘Spitsmuis’ is dan één van de diersoorten welke in hem op komen. Het is met een onderkoeldheid die vanzelf op de lachspieren werkt.

Neem daarnaast de prachtige beelden van het berglandschap, waar het zowel winter als voorjaar kan zijn. De sneeuw is echter nooit ver weg. Metafoor voor een verbannen bestaan, weg uit Rome, omdat hij hier al te zeer als eigen rechter optrad.

Maar ja, je kan de eigen rechter wel verbannen naar een bergplaats, maar hoe haal je de eigen rechter uit Schiavone? Dat dit nooit gaat lukken, laat zich raden.

Een bijzondere policier, in de sfeer van de Franse uit de jaren 50 en 60 met een verfijnde smaak voor humor. Gaat dat zien.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: