Natuurblog 21 februari 2021

kraanvogeltrek kraanvogels

Kraanvogeltrek – hoe alles steeds vroeger begint

Kraanvogeltrek boven de Maasduinen nabij Arcen, 21 februari 2021

Een paar dagen er tussenuit geweest. Van de winter april in. Zo ongeveer. Weinig overdreven aan. Dagenlang zuidenwinden veroorzaakten een plotse en massale trek van kraanvogels vanuit hun overwinteringsgebieden in Spanje naar het noorden en noordoosten naar hun broedgebieden in Duitsland en verder noordoost Europa in.

Vanuit Cuijk waarneming.nl in de gaten gehouden en naar één van de hotspots getogen waar de kraanvogels in het voorjaar voorbij trekken. Een stevige zuidenwind heeft de vogels boven Frankrijk westelijker boven België en Nederland doen uit komen dan normaal. Zo zijn er zelfs kraanvogels bij Zwolle gezien en boven de Noordoostpolder. Ik zeg: ‘In het voorjaar voorbij trekken’. Eigenlijk moet ik zeggen: einde van de winter, want voorjaar is het nog steeds niet op de kalender.

Bij de Maasduinen nabij Arcen op een bank gaan zitten met grotendeels overzicht om ons heen. Vooral in de namiddag vanaf 16.00 trekken groepjes kraanvogels, nog op afstand, langs. Maar tegen 17.00 komt daar dan een enorme groep van wel 200 kraanvogels recht over ons heen. Het blijft altijd een indrukwekkend gezicht én gehoor, het getrompetter in de lucht. Even later rijden we weg, en aankomend bij de weg met in de verte de Maas, volgt nóg een enorme sliert trompetterende kraanvogels door de lucht.

Op de Facebookpagina over de kraanvogeltrek over België en Nederland is het volgende te lezen:

‘Op dit moment zijn we 23 februari en we kunnen nu al uit de data afleiden dat de migratiepiek volledig achter ons ligt. Eigenlijk on-ge-loof-lijk. De voorbije 2 jaar lag die piek rond 26-28 februari en dat was al opmerkelijk vroeg, als je weet dat 50 jaar geleden die piek ergens tussen 15 en 20 maart lag. Deze piek blijkt per 4 jaar minstens 1 dag naar voor te schuiven en de laatste 5 jaar lijkt het vooruitschuiven zelfs nog sterk te versnellen. In 2016 lag de piek nog rond 2-3 maart. Een rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming en een niet ongevaarlijke situatie voor de Kranen zoals we een goede week terug konden vaststellen. De vroeg naar het noorden getrokken Kranen moesten in allerijl terugkeren door de stevige-winterinval in het noorden met ijzige koude en bakken sneeuw. Een nodeloze verspilling van energie die de vogels kan uitputten en verzwakt laten toekomen in de broedgebieden.’

Ongelooflijk hoe alles opschuift..

Het voorjaar is de winter binnengedrongen..

De Maasduinen nabij Arcen, 21 februari 2021

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: