Natuurblog 24 februari 2021

Voorjaar!

Nu is ook het tweede stel ooievaars gearriveerd. Op een nest bij het bedrijventerrein Voorst hebben ze hun stek weer ingenomen. Ik vermoed dat dit stel wél weg trekt, want in de late herfst en winter zie ik ze hier nooit, in tegenstelling tot de ooievaars bij de Vreugdehoeve aan de Zalkerveerweg.

In een elzenbosje huist jaarrond een havik. Je hoort hem eerder dan je hem ziet. Groot is dan ook de verrassing dat ik vanmorgen een stel zie paren met elkaar. Gauw de camera gepakt, maar het was alweer achter de rug. Vogels zijn van vluggertjes.

24 februari, ik vindt het maar vroeg voor dit gedrag. Maar ja, als het al 5 dagen achtereen meer dan 15 graden is..

Leuk voor de havik, minder leuk voor de andere vogels ..

In de Vreugderijkerwaard is de lente ook begonnen. Als herinnering aan de winter zit daar opeens een kleine zwaan. Een exemplaar wat afgelopen jaar geboren is, zo te zien. Hij zal binnenkort de reis naar het noorden ook aanvangen.

Op het water en de drooggevallen lemen walletjes zijn nu wulpen en de eerste grutto’s te zien. Het waterpeil is weer helemaal terug naar pre-hoogwaterniveau.

Een enkele grutto laat al zijn baltsroep horen. De ganzen gaan vertrekken, ander leven komt er voor in de plaats. Bergeenden zijn ook opeens volop te zien. Graspiepers, het hele jaar door wel te zien, zijn ook op een opvallende manier te zien. Baltsend zou men ze eenvoudig voor een leeuwerik kunnen aan zien. Het mannetje stijgt omhoog, maar lang niet zo hoog als een veldleeuwerik. Op een meter of 20, 40 laat hij zich als een parachute omlaag vallen.

Hoog in de lucht vliegen grote groepen wulpen vanuit het westen en noordwesten over naar het zuiden. De winter is, alweer heel vroeg, voorbij..

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: