Een mysterieus boerderijtje

Vorig jaar herfst liep ik in de buurt van Middel, in Overijssel. Als altijd hou ik, als boerderijenliefhebber, mijn ogen altijd open op zoek naar een zo oud of vervallen mogelijk exemplaar. Die vond ik.

Redelijk van afstand nam ik het in mij op. Het was duidelijk een boerderijtje, Opvallend klein. Meer dan 5 bij nog minder meters kon het niet zijn. De muren bepleisterd. Bewoond? Geen idee. Wel gewoon met een adresaanduiding: Middelweg 1.

Ik raakte, zoals altijd, nieuwsgierig. Nam de nodige foto’s en schreef een brief naar het adres. Je weet maar nooit. Het bleef echter stil. Een leegstaande boerderij. Het mysterie bleef. Totdat..

In mijn stapel ‘nog te lezen boeken’ was ik aanbeland bij het boek Boerderijen in Salland. Hier in komt Fien Strijkveen aan het woord. Het kleine boerderijtje blijkt een oud daglonershuisje te zijn. De boerderij was in 1904 gebouwd. Daarmee minder oud dan ik dacht, maar in zijn soort absoluut niet minder interessant.

Het huisje blijkt toch – iets – groter dan op het eerste oog: 6,5 bij 7,5 meter. Bedenk daarbij dat er ooit 13 mensen in woonden. Geslapen werd in diverse bedsteden, een kamertje op de deel en een hokje naast de koe. Fien heeft nog tot haar 32ste bij haar vader in het huisje gewoond. Ze heeft het voor sloop behoed door het over te nemen van haar vader. Ze heeft het met wat spullen ingericht en vertoefd er nu en dan voor haar inspanning.

In een tijd waar al heel veel verdwenen is, gesloopt wordt of op de nominatie staat is Fien Strijkveen voor mij een heldin. Mensen zoals zij behoeden de geschiedenis er voor voorgoed uitgewist te worden. Ik zeg altijd maar zo: hoeveel Vinex woningen zullen er nog staan over 150 jaar? En: als er geen meer staat: zullen we dat dan erg vinden?

Karaktervolle boerderijen, (bij)gebouwen en huizen zijn en blijven een lust voor het oog, nu en in de toekomst.

Voor iedereen met interesse in oude boerderijen kan ik het boek Boerderijen in Salland aanbevelen. Er staat heel veel (achtergrond)informatie in over bouwstijl, stijlen en de geschiedenis van specifieke boerderijen. Oude foto’s laten zien wat er toen (nog) was. Recente foto’s laten zien wat er, gelukkig nog steeds, allemaal is.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: