Natuurblog 11 januari 2022

De winter lijkt het, 11 januari, al te hebben opgegeven. Afgezien van een enkele (natte) sneeuwbui begin december, heeft het de eerste helft van de winter nog helemaal niet gesneeuwd. Ik zie het de rest van de maand ook niet meer gebeuren. Een vroeg voorjaar wat ergens in februari begint? ik zie het zomaar weer gebeuren.

Ondertussen vliegen een paar zilverreigers als ballerina’s door de lucht. Bijna gewichtloos. De ene keer aan de rand van de wijk, dan weer in het buitengebied, dan weer bij de wetering die door de wijk loopt. Het valt mij de laatste jaren op dat je ze zo dicht bij de bebouwing ziet. Wat een totaal ander soort vogel dan de blauwe reiger is dit toch. De foto’s zijn wazig, want: met de telefoon ingezoomd, maar geven toch een indruk.

Op gegeven moment vliegt er een zilverreiger op aan de kant van de sloot. Alleen al de manier hoe dat gebeurt is zo anders dan bij zijn blauwe broer. Stijl versus houterigheid. Verfijning versus het gekras van een verongelijkte kraai. Het vliegbeeld is vederlicht, nog lichter en sierlijker dan bij een kraanvogel. De zilverreiger doet aan een kraanvogel denken, niet aan een reiger. De roep is nog geen 10% van het misbaar die een blauwe reiger tentoon stelt.

De ene zilverreiger landt op een stuk polder waar al een andere zilverreiger staat. Wat volgt is een bijna kraanvogelachtige voorjaarshouding tegenover elkaar. De nekken worden omhoog gedaan, en synchroon loopt men dan zo te paraderen bij elkaar. Het is een toonbeeld van tropische sierlijkheid vergeleken met de lompheid van bewegen van de blauwe reiger. Dat krijg je met die waterkou. De zilverreiger komt dan ook van oorsprong uit oosten het zuiden van Europa. Onze milde winters lokken ze hier in steeds grotere aantallen hier naar toe. Met ruim 300 broedparen in Nederland breidt de soort zich gestaag maar zeker uit. Van die broedparen overwinteren er steeds meer, aangevuld met duizenden exemplaren uit Europa. Soms lijken de zilverreigers in de winter meer op te vallen dan de blauwe reigers.

Wordt de zilverreiger de nieuwe ooievaar in Nederland in de toekomst?

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Eén opmerking over 'Natuurblog 11 januari 2022'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: