Natuurblog 13 december 2022

Eíndelijk, ja dan eíndelijk geven de eiken het op..

Na een nacht met dikke vorst (-7.4) geeft de eik het dan eindelijk op.. Nog nooit bleef het blad zó lang aan de bomen als dit najaar. Een kurkdroge zomer werd gevolgd door een natte september en vervolgens een warme herfst tot in november. Wat kaal was in de zomer, werd weer groen, wat verkleurde bleef die kleur houden. Het leek wel alsof het blad vastgelijmd zat deze herfst. Zelfs een eerste fikse nachtvorst en sneeuw in de avond in november was nóg niet genoeg. De eikels begonnen al te vallen begin augustus en gingen daar tot vér in november meer door.

Herfst zonder einde. Het is ongelooflijk hoe lang alles blad blijft houden tegenwoordig. Tegenwoordig mag je blij zijn als alles er met de Kerst een beetje fatsoenlijk af is. Vroeger was met Sinterklaas er alles af. Ook het eikenblad.

De appelboom in de tuin is zijn blad ook nog steeds niet geheel kwijt. Maar het lijkt er op dat de fikse vorst van afgelopen nacht dan eíndelijk de laatste bladval in gang heeft gezet. Het ontbreekt tegenwoordig eenvoudigweg steeds meer aan kou of een geleidelijk dalende temperatuur in de herfst. Een dag in november kan een stuk warmer zijn dan een dag in september. Nachtvorst, vroeger al gewoon in september, op zijn laatst oktober komt nu niet eerder dan in november, vaker nog pas in december.

December is nog toe kouder dan normaal. Dat kun je bijzonder noemen. Visueel is er nog niet veel te beleven. Geen sneeuw, geen ijzel, maar de koude dagen met temperaturen rond het vriespunt en nu dus ’s nachts die ruime matige vorst zijn in zoverre hoopvol dat het niet weer standaard wind en regen en 10 graden is (of meer). Hopelijk blijft ons dit jaar de horror van tegen de 15 graden met Oud en Nieuw, bespaard. Wat ook opvalt is dat alle water nu in één keer dicht ligt. Dat is ook wel eens anders in december geweest.

Maar een eik, nog vol in blad op 13 december: het blijft een vreemd gezicht.

De winter moet blijven. #trotsopdewinter

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: