Rode Kruis flauwekul

Een nieuw dieptepunt in de verflauwekulling van Nederland. Het wordt fris komende Koningsnacht. Paar graadjes boven nul in de stad, misschien een graadje vorst buiten de stad. Niets aan de hand zou je zeggen. Vroeger gierden hagel en natte sneeuw tot eind april, ja, soms nog begin mei (1979) om je heen. Een beetje fatsoenlijk weer werd het in Den Haag pas altijd vanaf Parkpop (omstreeks 20-25 juni). In Zwolle vast iets eerder. Maar ik groeide op vlak achter de duinen bij De Kust. In de jaren 70 en begin 80. Dan lul je nergens meer over. Gehard. Veteraan. Intussen leven we al 23 jaar in de 21ste eeuw en heeft, naast het klimaat, de maatschappij een ware transformatie ondergaan. Je ontwikkelt je in de tijd, zou je zeggen..

Dat is echter buiten de waard van de 21e eeuw, en, zoals nu, het Rode Kruis gerekend. Dat waarschuwt. Ja, daar hebben we De Waarschuwing weer. In een land waar geen drol gebeurt. Al lang niet meer. Zeker niet op weergebied. Dan gaat men blijkbaar zoeken. Toneel spelen. Dan slaat de verveling toe. Ja, ook bij het Rode Kruis. Er dreigt een Nacht met Temperaturen Dicht tegen het Vriespunt.

Apocalyptische beelden van bevroren ladderzatte Koningsnachtklanten in aluminiumfolie lakens worden voorgeschoteld, al dan niet op weg naar het ziekenhuis. Rode Kruis tenten op De Dam. En dan de kinderen.. gevaarlijk om ze in de vroege ochtend op de Vrijmarkt te laten zitten.

Je gelooft het niet als je het leest. Nederland. Waar asielzoekers straks weer massaal – weer of geen weer – op straat slapen omdat we het weer eens niet geregeld krijgen in Nederland. Soedan, zo maar weer een land ergens op de wereld waar oorlog uitgebroken is, en tal van mensen op de vlucht gaan. Aardbevingsgebied Turkije waar alles nog jarenlang in puin zal liggen. Oekraïne.

‘Moeten we wat met Koningsnacht?’ Ik zie de bestuursvergaderingen alweer voor me. Spoedoverleg uitmondend in crisisoverleg met het KNMI. Gerri Eikhof tot in een laat extra ingelast Journaal op het meetveld in De Bilt met rode jaren 80 sjaal en Elfstedenmuts. ‘Het-is-koud-in-Nederland..’ Een digitaal weergegeven temperatuur in de rechter boven hoek van NPO 1, 2 en 3. Serieus mensen die dat de hele avond en nacht gaan zitten volgen en met de wallen onder hun ogen naar bed gaan, ’s morgens om 7 uur. Hopelijk hebben ze er wat bij gedronken. De humor is immers ver zoek in Nederland. 27 april in Nederland…

Je wenst Nederland bijna een echte ramp toe. Maakt niet uit wat. Als deze flauwekul maar ophoudt. Inclusief al dat infantiele gewaarschuw. Iets wat een nieuw ijkpunt wordt en een voorgoed einde maakt aan de aanstellerij en toneel.

Januari 1987. Weten we het nog? -10 (kust) tot -14 (oosten) overdag. Overdág. Graadje of -18 tot -20 ’s nachts.

Koningsnacht anno 2023. De temperatuur daalde in Amsterdam tot 2 graden. En het Rode Kruis rukte uit met flyers, tenten, stand-by ambulances en gaarkeukens. Het leger wat de vluchtstroken vrij houdt voor vervoer naar ziekenhuizen. Helikopters die de hele nacht doorvliegen alsof het de mobilisatie voor de Golfoorlog betreft.

Nederland heeft zich definitief belachelijk gemaakt en afgeschaft.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: