Het wonder van de winter..6 februari 2021 (deel 1)

winterweer

Kent u de site www.ventusky.com ?

Echt even downloaden die app. Wat een feest. Zelfs voor niet weer-nerds..

Gisteren – zaterdag 6 februari was deze kaart te zien, althans, het is een foto die ik heb gemaakt van ons deel van de wereld, die deze site laat zien.

Dít is waar de ware winterliefhebber jaren, vele jaren op gewacht heeft. Hadden we ooit nog zo’n kaart durven te dromen? Ik niet. Ik hoef hoop ik niet voor de leek uit te leggen, dat hoe blauwer de kleuren, hoe kouder het ergens is. Sterker nog, met een veeg van de vinger naar rechts kom je zo in Siberië terecht, en zie je hoe koud het daar is, ongeacht welk moment van de dag. Het is een soort van op reis gaan, en daar allerlei beelden bij zien.

Maar het gaat hier om het moment supréme. Het is het moment van een klassieke vorstinval, die we na zomers van tot 40 graden aan toe, nooit meer verwacht hadden. Twee hogedrukgebieden liggen op plaatsen waar ze heel vroeger nog wel eens wilden liggen, begin februari: één boven het zuiden van Noorwegen: deze duwt bij ons de wind in de oosthoek. Nóg crucialer is het – nog sterkere – hogedrukgebied nog verder in het noorden. Weerkenners noemen dit ‘het verboden gebied’, waar hogedrukgebieden in de winter zeer zelden of nooit liggen. Net onder Groenland, links van Spitsbergen. In Polen vriest het al matig, nog verder oostwaarts streng: het kan niet meer mis gaan..

We krijgen nu van twee kanten de koudst mogelijke luchtsoorten: recht van de Noordpool én uit Siberië. De lucht is al dagen loodgrijs. En in de late avond begint het te sneeuwen. De wind is al toegenomen en blaast met grote kracht uit het oosten. Het hele land is in rep en roer. Wat gaat het nationale humeur hier van opknappen.

Sterker nog: het is de gift uit het Noorden en Oosten. Het grootste cadeau om mensen uit deze coronawinter te halen.

Maar even terug naar de site: voorlopig kunnen we toch niet op reis, dus laten we onze aardrijkskunde weer eens ophalen en op reis gaan met deze wereldbol aan weerinfo onder uw rechterwijsvinger. U kunt uitzoomen tot de verschillende wijken en voorsteden van Moskou. U ziet zo de sovjetflats voor u.

Een waarschuwing: net zoals het weer wat nu komt: het is verslavend.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: