Natuurblog 17 april 2021

Hoe vaak heb je wel niet rond een kasteel gelopen en de tuin er om heen? Waarschijnlijk toch al vaker dan je denkt in je leven. Des te verrassender als je dan toch nog iets nieuw op valt.

Kasteel Neerijnen

We beleven gelukkig eens geen ‘turbo lente’ zoals de afgelopen jaren gewoon leek te worden. Bolgewassen blijven nu eens langer dan een week staan en vallen hierdoor meer op. Al lopende in het park rond kasteel Neerijnen vallen mij opeens gele bloemen op.

Wilde tulp

Het blijken wilde tulpen te zijn, en ze houden het midden tussen de gewone tulp en een kievietstulp in. Het zijn echte stinsplanten die uit verre oorden komen. De wilde tulp komt van origine uit mediterrane streken en is lang geleden hier naar toe verhuisd en verwilderd. Maar bewust zag ik ze nog niet eerder.

Onmiddellijk raak ik wild enthousiast over deze bloem, en wat blijkt: hij is gewoon te koop, en nog wel de biologische variant ook. Nog even geduld echter; de bollen zijn pas vanaf het einde van de zomer te koop en kunnen dan pas geplant worden. De website www.sterkebollen.nl smaakt naar meer. Ik ga dan gelijk ook de herfstijloos bestellen en planten. Is het al eind augustus? Iets om naar uit te kijken. Eerst maar eens het voorjaar en de zomer.

Ondertussen spreekt een vrouw ons aan en zegt dat de naam van deze tulp hondstand is, maar dat blijkt bij thuiskomst niet juist. Ze doelt op een andere stinsplant die hier in het park overvloedig aanwezig is.

Het voorjaar is nooit zo mijn seizoen geweest, maar vandaag wordt ik bijzonder vrolijk van deze bloemen. Ze werken inspirerend en zo zal er aan het einde van de zomer tóch weer het één en ander de grond in gaan, en de tuin er volgend jaar, wederom net anders uit gaan zien. Als de wereld wat stil lijkt te staan, houden bloemen je op de been.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Eén opmerking over 'Natuurblog 17 april 2021'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: