Natuurblog 8 maart 2021 – deel 2

Na het bezoek aan de vogelrijke Lionspolder gaan we eerst nog langs de vogelgebieden Skrins en Skrok, kijken of daar nog steeds kemphanen zitten. Zodra je ergens op gaat rekenen, valt het altijd tegen. Bij Skrok was geen kemphaan te zien. Grote kans dat ze verder gevlogen waren naar het land van wonderboer Murk Nijdam op de Slachte 4 in Wommels. Daar werden begin mei nog 150 kemphanen gezien.

Murk Nijdam – widevogelboer

Het regent inmiddels stevig, en we plaatsen de auto zó, dat we misschien toch nog wat kunnen zien. We hebben de hoofdprijs. Óveral op zijn land is de roep van de grutto te horen. Murk Nijdam zijn vader boerde al wat men tegenwoordig biologisch zou noemen, maar wat gewoon kleinschalig is. Nu hij begin 60 is, en geen opvolgers heeft, wil hij zijn land behouden voor de weidevogels. Hij verkoopt zijn land, met als doel deze de blijvende bestemming als weidevogelgebied te geven en te garanderen. Ze bestaan nog, zulke boeren..

Dat deze boer uitermate gruttovriendelijk is, laat een enorme houten grutto aan de rand van zijn land zien, die hij in 2016 kreeg als eerbetoon aan zijn werk voor de weidevogels.

Gruttobeeld op land boer Murk Nijdam

U kunt grond kopen om deze veilig te stellen voor nu en in de toekomst voor de grutto.

  • Door minimaal 1 m2 à € 7,50 te adopteren help je mee de weidevogels te redden. Je krijgt dan in de loop van 2020 een aantrekkelijk aanbod om in 2021 een bezoek te brengen aan het gruttoparadijs van Murk Nijdam in Wommels. (door corona is dit uiteraard een jaar opgeschoven). Bovendien krijg je als beloning een link toegestuurd om het digitale weidevogel memoryspel te kunnen spelen. Want we willen toch niet dat weidevogels binnenkort een herinnering worden?
  • Maar meer mag natuurlijk ook. 10 m2 adopteer je voor € 75,=.  Je krijgt dan in het voorjaar van 2020 een leuke attentie toegestuurd. Ook maak je kans op een aantal leuke prijzen.
  • Maar je kunt ook 100 m2 (1 are) adopteren voor € 750,=. Je treedt dan toe tot de club van 500 van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân. Je krijgt dan een uitnodiging voor de officiële opening van de nieuw aan te leggen plasdras van Murk Nijdam in 2021. Ook vind je je naam terug in 1 van de 4 vogelkijkhutten van Murk Nijdam.

Hoe kunt u grond kopen? Door deze link te openen en daar leest u hoe.

Is dit de toekomst? Já, dit is de toekomst.

De tijd is voorbij dat we voor de hele wereld zitten te produceren, de tijd is voorbij dat we producten van de boer voor zo min mogelijk op ons bord willen hebben.

Kijk op de weg, zeg ik altijd, en zie hoe mássa’s mensen het de afgelopen decennia (veel) beter hebben gekregen. Ieder merk auto is onherkenbaar veranderd in wat we 15 jaar terug nog een PC Hooft tractor zouden noemen. We geven geld aan ál en nog wat uit, maar de melk, kaas, eieren en vlees, fruit en groente zouden zo goedkoop mogelijk moeten zijn? Ónzin! Ja, voor mensen die een uitkering hebben en/of bij de voedselbank lopen, ok. Maar voor al die 14 (van de ruim 17) miljoen ándere Nederlanders, níet. Over die mensen heb ik het.

Het is tijd dat allereerst de boeren zélf dit systeem gaan doorzien en hun afhankelijkheid van de bank, Campina en de supermarkten ter discussie stellen. Hoeveel boeren zijn er al niet kleiner gegaan én verdienen beter dan de massa producerende boeren?

Wij horen bij de natuur, zijn er onderdeel van. Niet andersom. De natuur is geen onderdeel van de mens. Dat mag wat kosten. Niet langer van de natuur, maar van óns. U en ik. Sámen, met de boer op weg naar een toekomst met leven in de wei en daar omheen.

Liever de dader van mijn toekomst, dan de slachtoffer van mijn verleden.

(schrijver onbekend).

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: