Natuurblog 31 oktober 2021

Kan men een vogelsoort te vaak zien? Ja, beweerde ik laatst nog.

Toch kan men in zekere zin verslaafd worden aan een bepaalde massaliteit visueel gesproken. Is het eenzelfde soort onder de indruk kunnen zijn als wanneer men in een voetbalstadion zit en overweldigd wordt door de massa om zich heen? Gaan mensen hierdoor naar stadions?

Als vogelliefhebber kan eind oktober – op gezette tijden – een onbedwingbare behoefte aan kraanvogels ontstaan. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaald ritme in het jaar. De schemerzones tussen winter en voorjaar, tussen herfst en winter. Kijk je naar de kraanvogel dan sta je stil bij .. ja, bij wat. Is het een oergevoel?

Een uitgelezen plaats om je te laten overweldigen is in Duitsland in het gebied bij de grote veenmoerassen rondom Diepholz. Zo vanaf eerste week oktober verzamelen zich daar tienduizenden kraanvogels vanuit Scandinavië voordat ze de doortrek beginnen naar Frankrijk. Boek een paar overnachtingen in hotel Hahnenberg en u zit gebeiteld.

Ja, je gaat geheid naar één van de kijktorens bij een van de Mooren, maar het werkelijk onderscheidende is de ligging van dit hotel midden in de velden. Iedere vroege morgen en namiddag komen van heinde en verre groepen kraanvogels van en naar hun slaapplaats in het veen gevlogen. Langs het hotel, er overheen. Je hoeft de deur niet uit. Nou ja: een meter. Waarbij ik dus toch weer iets leer: een onderscheidende ervaring kan dan toch weer speciaal zijn. Net anders dan de andere keren. Was het de ongeëvenaarde zonsopkomst?

De ongekende, ook daar, massaliteit van de aanwezige kraanvogels?

Kraanvogels zijn niet zomaar een soort vogel. Ze staan voor mij symbool voor het vieren en stilstaan bij de overgang van seizoenen. Het is een afscheid van het ene en het verwelkomen van het andere.

Kun je dát ieder jaar voelen, dan verveel je je nooit. What’s another year zong ooit Johnny Logan. Nee, ieder jaar is speciaal. Als je er maar bij stil staat, op gezette tijden. Het trompetterde nog lang ná, in de oren.

De kraanvogel: aankondiger van een nieuw beginnend en oud wordend jaar..

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Eén opmerking over 'Natuurblog 31 oktober 2021'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: