“Viking voorwerpen”op Ebay

Toegegeven. Een verzamelaar, ongeacht zijn verzamelgebied, moet altijd beducht zijn voor wat hij of zij bekijkt en overweegt te kopen online. Het vraagt jarenlange ervaring en kennis om zich een serieus beeld te vromen van wat – op het eerste oog – echt is of niet. Daar spelen online verkoopsites als bijvoorbeeld Ebay op in.

Het jammere is, dat tot een jaar of zeg, 10, terug daar nog alleraardigste dingen tussen zaten of: verscholen zaten die de moeite van een overweging waard waren. Ook voor de serieuze, goed voorbereidde verzamelaar. De afgelopen decade sloop er echter stilaan de klad in en soms wordt ik door medeverzamelaars in stomme verbazing gewezen op iets, quasi (?) met de vraag of het ‘echt’ zou kúnnen zijn. Uit gekkigheid, of door de gekheid van het voorwerp.

Maar zo langzamerhand is het toch wat ál te gek geworden.

viking artefact ?

Dit voorwerp – waarvan de beschrijving luidde – het is godbetert inmiddels voor 120 pond verkocht (al weet je nooit of dat een echt bod is) – detecting find unusual possibly saxon or viking figure partifact lovely patina. Bij de specificatie stond: detecting find unusual possibly saxon or viking ? figure partifact lovely patina. found in kent nr rochester. Als excuus stelt de verkoper: please make your own mind up about age of item as i am no expert i judged on what it looks like thankyou.

Het is een soort naïeve eerlijkheid, maar dit type verkopers waakt wel voor de portemonnee door er een zoekterm en determinatie ‘viking’ tussen te plaatsen. En dan worden nog een heleboel mensen, horende doof en ziende blind, wild.

Welnú, vikingexpert met uw snobistische praatjes en wijdverbreide viking-voorwerpen- kennis, wat is dan uw oordeel?

Tsja – het is iets met de god Hornbach, gezien de schroefsleutel in zijn rechterhand, een Turkse god kan ook, gezien de halve maan op zijn hoofd – welke toch echt geen vikinghelm mét horens is. De kikkerpoten wijzen op de Egyptische god Heket. De wat perverse houding op een aanstaande bevalling dan wel ander onkuis bedoelde pose. Het gezicht lijkt wel wat op een konijn. Het is een allegaartje. Gek genoeg lijkt het vondst(patina) wel echt te zijn. Een sheela-na-nig dan?

Viking? Nee. Of het is een viking die ons eens goed voor het lapje wilde houden, 1000 jaar later. Dát, zou zomaar kunnen. Een fantasieobject, gemaakt door iemand van Scandinavische oorsprong. 120 pond. Een koopje ! Wist je het maar. Had je het maar eerder geweten !

Even nog het achterkantje doen? Ok. Ook nog even het achterkantje:

Ebay: zó gek verworden dat het weer interessant wordt.

Voorwerp van het jaar 2022. Met vlag en wimpel. En we zijn pas halverwege het jaar.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: