Natuurblog 13 september 2022

‘Klein tuinnieuws’ deze keer.

Eindelijk is er weer regen gevallen en de tuin veert op als hij sinds begin juni niet meer gedaan heeft. De sporen van de droogte verdwijnen echter niet meer. Boven alle afgevallen blad lonken echter alweer volop de nieuwe knoppen van bijvoorbeeld de ribes, die volgende lente gewoon weer zal uit lopen. Het is te hopen dat volgend jaar een ander voorjaar en zomer laten zien.

Stilaan sluipt, ook na zo’n oneindig lijkende zomer, dan toch de herfst dichterbij. Op Spitsbergen is het al beginnen te sneeuwen..

De gaaien vliegen al op en neer met eikels en de tuin is weer een plek waar ze de eikels verstoppen.

De afgelopen weken zag ik opeens de “fluffy” merelman weer. Hij zag er nog erbarmelijker uit dan in de broedperiode. Een kop, bijna als een aasgier en bijzonder tam. Geen goed teken.

Op een avond zat hij maar een meter boven me te eten van de druiven in de druivenrank, tijdens het eten. Ik heb hem meelwormen gevoerd om aan te sterken, want wat een k-zomer moeten deze merels gehad hebben. Een grond zo droog als plaatbeton en steeds minder water rondom te vinden.

De laatste dagen zie ik deze merelman niet meer. Heeft hij de zware regenbuien niet overleefd, vraag ik mij af?

Ondertussen is in de vijver nieuw leven opgedoken. Twee, nauwelijks 4 centimeter “groot” zijnde groene kikkers.

Eén blijft zitten als je dichterbij komt, de ander duikt gelijk weer het water in. Het is verbazend hoe, toch maar een klein vijvertje, kikkers aan trekt. Maar gelijk lijkt het oppassen geblazen: vanmorgen vloog er een reiger boven de tuin en ging op het dak van een woonblok verder zitten. Een reiger, die je nooit ziet hier. Die heeft dus waarschijnlijk al door dat er een nieuwe voedselbron te vinden is. Toch is zo’n blauwe reiger zó schuw: die zie ik niet snel in onze tuin neerstrijken.

Met het warme/hete weer was ik bijna iedere dag in de weer om de alg te verwijderen welke zich ophoopte. Met het zakken van de buiten – en watertemperatuur blijft het water nagenoeg helder.

Kleine belevenissen in de tuin, aan het begin van de herfst. Benieuwd welke gasten komend winterhalfjaar weer gaan opduiken.

Gepubliceerd door Thomas Kamphuis

Gepassioneerd Vikingtijd, natuur en cultuur liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: